CV

Artikelen

Columns

Meditaties & PoŽzie

Projecten & Agenda

PoŽzie

Beginpagina

 

Dit boek heb ik in 1983 onder pseudoniem geschreven, omdat ik de mogelijkheid om een visum voor Polen te krijgen niet in gevaar wilde brengen. Het is een impressie, met veel anekdotes, van allerlei aspecten van het dagelijks leven in Polen ten tijde van de 'staat van beleg' na 13 december 1981, toen generaal Wojciech Jaruzelski met een militair overgangsbewind de macht in overnam en de vrije vakbond Solidarnosc verbood.

Ik studeerde tijdens die periode in Lublin in Oost-Polen. Als student, 21 jaar oud, had ik vanuit oecumenisch-kerkelijke kringen in Nederland de opdracht om Pools te leren, het bestaande netwerk van betrouwbare contacten te onderhouden en de politieke ontwikkelingen van nabij te observeren. Ik studeerde aan de Katholieke Universiteit en was gastlid van de Evangelisch-Lutherse Kerk te Lublin.

Vanaf het moment dat vanwege de uitzonderingstoestand de universiteit gesloten werd, reisde ik door het gehele land. Dit boek vormt de neerslag van mijn ervaringen. Namen van personen zijn fictief en plaatsnamen zijn soms verwisseld om te voorkomen dat de Poolse autoriteiten belastende informatie over concrete personen uit het boek zou destilleren.

Het boek (176 blz) is uitgegeven bij Wever in Franeker en is reeds lang uit de handel. Een bescheiden magazijnrestant is nog in mijn bezit.
Ik kan een exemplaar toesturen tegen een vergoeding van 15 euro (inclusief verzending). 

Graag bestellen per mail, ik zend dan het boek met nota toe.  

Piet van Veldhuizen, pi.veldhuizen@caiway.nl